Talon töiden esittely


Haluatko saada kokemusta monipuolisesti erilaisista työtehtävistä ja itsellesi faktaa siitä mikä työ maistuu mansikalta ja mikä puulta? Voit saada tekemistä ja kuntoutusta Pönkässä talon töiden ja ryhmien puitteissa. Voit käydä Pönkässä vaikka joka päivä tai vaikka vain kerran kuussa. Työajat päätät itse. Joka päivä voit aloittaa alusta ja valita ihan eri työn kuin eilen. Pönkän työt ovat hyvä ponnahduslauta opintoihin tai työelämään ja sinulla on mahdollisuus saada todistus vapaaehtoistyöstä, joka on hyvä lisä ansioluettelossasi!

Pönkässä toimii kolme eri yksikköä: toimisto-, keittiö- sekä siivous-/kiinteistöyksikkö. Mitä näissä yksiköissä puuhastellaan? Alla on tietoa työnkuvista, mutta parhaiten pääset kuitenkin sisälle toimintaan tulemalla itse paikalle! Tervetuloa tutustumaan!

TYÖNJAKO

  • Aamuisin klo 9 toimisto- ja hallintoyksikköön tai työ- ja opintoyksikköön haluavat voivat mennä suoraan toimistoon tai "kammariin". Keittiö- ja kiinteistönhuoltoyksikön työt jaetaan ruokailutilassa.
  • Työnjaon jälkeen tehdään talon töitä yleensä ruokailuun saakka. Ruokailun jälkeen keskeneräisiä töitä voi jatkaa tai pitää ruokalevon.
  • Uusi työnjako on klo 12.45 samalla periaatteella kuin aamulla. Työnjaon jälkeen on kahvit klo 13. Iltapäivällä töitä tehdään 13.15-15.30 :)
  • Perjantaisin ei ole iltapäivän työnjakoa, koska talo menee kiinni klo 14.

Toimisto- ja hallintoyksikkö

Info

Infoihminen on ensimmäinen, jonka Pönkkään tulija kohtaa. Onko asiakastyö se sinun juttusi? Infossa pääset toivottamaan taloon tulijan tervetulleeksi ja vastaamaan puhelimeen sekä sopimaan esim. vierailuajoista, tilavarauksista ym. Hymysi voi olla se ensimmäinen asia, joka ottaa kävijät vastaan. Huolehdit, että vierailijat kirjaavat nimensä vieraskirjaan ja jäsenet merkitsevät sekä tulo- että lähtöaikansa. Infon työntekijä vastaa infon ja vastaanottoaulan siisteydestä. Muita infopisteen työtehtäviä ovat kalentereiden ja infotaulun päivitys, kopiointi, laminointi ja postitus.

Toimisto

Toimistossa pääset vaikuttamaan Pönkän sisäiseen ja ulkoiseen viestintään laatimalla uutisia, tiedotteita, ilmoituksia ja ilmoittautumislomakkeita, ottamalla valokuvia sekä tekemällä raportteja. Sinulla on mahdollisuus päästä kokeilemaan monipuolisesti erilaisia toimistotöitä tilastoinnista taittoon sekä esityslistojen laadinnasta valokuvausdokumentointiin. Toimistoyksikkö huolehtii päivittäin siitä, että nettisivuilla on päivitetty informaatio, kuten viikko-ohjelmat, ruokalistat, ryhmien sisällöt ja kokoontumisajat...SOMEjuttuja tehdään myös (Facebook, Instagram...)

Työ ja -opintotoiminta


Onko tavoitteenasi työn tai opintojen syrjään pääsy? Suurimmalla osalla Pönkkään tulijoista ja siellä jo pidempään käyneistä se on tavoitteena. Pönkässä pyritään tukemaan mahdollisimman hyvin itse hakuprosessia kuin myös itse työtä/opintoja. Lisäksi sinulla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan työ- ja opintotoiminnan sisältöihin. Voit heittää kehiin ihan villejäkin ideoita ja olla mukana suunnittelemassa aiheeseen liittyviä infotilaisuuksia ja erilaisia työpajoja. Toimistotöihin kuuluu työ- ja opiskelupaikkojen etsintä ja niistä tiedottaminen.


Keittiö- ja kiinteistönhuoltoyksikkö

Ruokalistojen suunnittelu

Jotta ruokaa voitaisiin tehdä, on hyvä suunnitella, mitä tehdään. Ruokalistat suunnitellaan yhdessä ja osallistumalla suunnitteluun saat juuri oman lempiruokasi listalle! Listat suunnitellaan yleensä neljä viikkoa etukäteen, mutta toiveita voit toki esittää vaikka palautelaatikkoon tai keittiölle!

Kauppa

Kaupassa kävijänä huolehdit, että talossa on raaka-aineita ruoanlaittoa sekä leivontaa varten.

Pääruoka

Keittiöllä pääset valmistamaan Pönkässä tarjottavaa maittavaa lounasta isommalle porukalle. Jos siis kokkailu kiinnostaa, ilmoittaudu pääruoan valmistukseen aamun työnjaossa. Erikoisruokavaliot otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan, mutta parhaiten vaikutat asiaan osallistumalla myös itse ruoanlaittoon!

Tiski

Kun syödään, syntyy myös tiskiä. Tiskarina huolehdit tiskeistä, pöytien pyyhkimisestä ja lattian lakaisusta. Tehtäviisi kuuluu myös iIltapäivän kahvihetken luominen.

Kassa

Tervetuloa killuuttamaan kassan näppäimiä! Pääset huolehtimaan ruoka- ja kahvimaksujen sekä esim. liikuntaryhmien osallistumismaksujen vastaanotosta. Kassa on auki pääasiallisesti kolme kertaa päivässä. Kassatyöhön annetaan erikseen perehdytystä, joten säännölliseen kassatyöskentelyyn olisi hyvä pystyä sitoutumaan.

Siivous

Villakoirien ja tahrojen viholliset huomio! Siisteys on puoli ruokaa ja siistissä ympäristössä viihdymme kaikki. Siivousalueet on jaettu päivittäin eikä kenenkään tarvitse yksin siivota koko taloa, vaan voit ottaa pienen työn itsellesi oman jaksamisesi mukaan. Hyvä pesti ja arvokas kokemus myös heille, joita kiinnostaa kouluttautua tai työllistyä siivous- ja puhdistusalalle!

Pyykkihuolto

Kirjopyykki, valkopyykki...Pönkässä käytetään mahdollisimman vähän paperipyyhkeitä, joten pyykkiä on pestävä lähes päivittäin. Keittiöpaidat pysyvät kunnossa, kun ne silitetään. Verhotkin näyttävät paremmilta suorina kuin ryppyisinä.

Kiinteistöhuolto

Kiinteistöhoidossa pääset esim. leikkaamaan ruohoa ja luomaan lunta. Vastaat pihamaan ja kiinteistön huollosta sekä hyvästä ulkoasusta. Pienet remonttihommat hoituvat myös kiinteistöporukalta.

Posti

Postipoikana tai -tyttönä huolehdit niin ulkoisen kuin sisäisen postin viennistä ja taloon tulevasta postista.

Kierrätys

Kierrätyksessä pääset huolehtimaan kierrätettävien jätteiden viemisestä keräykseen.
Pelastetaan yhdessä maapallo!

Kukkien kastelu

Pönkässä viheriöi, mutta ei ilman jokaviikkoista kukkien kastelua!


Työ- ja opintotoimisto

Koulutus

Kurssit


Kokoukset ja päätöksenteko

Kerran viikossa Pönkässä pidetään talokokous, jossa keskustellaan talon asioista ja nuijitaan uudet jäsenet pöytiin. Lisäksi on erilaisia kehittämispäiviä ja palavereita. Sihteerin ja puheenjohtajan taitoja kokousten puitteissa jaolla! Pönkässä toiminta perustuu pitkälti jäsenten omiin toiveisiin ja tarpeisiin. Niiden pohjalta rakentuvat niin ruokalistat kuin erilaiset ryhmätkin.

LISÄKSI KAIKKI RYHMÄT, KOULUTUKSET, TAPAHTUMAT JA REISSUT!